Hovězí salát
Suroviny
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 ks Cibulka jarní
- 3 dl Voda pitná
- 1 kg Hovězí maso vařené
- 1 polévková lžíce Hořčice
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 5 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 377 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 21 g
- Sodík 50 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 354.6 mg
- Draslík 108.4 mg
- Vláknina 1137.7 mg
- Vitamín A 1137.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvařené libové hovězí maso (z polévky) nakrájíme na kostičky,
-
2
dáme do mísy, přelijeme 3 dl vody smíchané s 2 lžícemi octa, přidáme sůl, pepř, promícháme a necháme 1 hodinu v chladničce.
-
3
Uvaříme si vajíčka natvrdo (10 minut), oloupeme je, rozkrojíme napůl a oddělíme žloutky, které použijeme do zálivky, bílky pokrájíme na nudličky a odložíme do misky.
-
4
Připravíme si žloutkovou zálivku:
-
5
V hrnečku si dobře rozmícháme 3 žloutky s 1 lžící hořčice a 1 lžičkou octa. Přidáme 5 lžic zakysané smetany a vše promícháme.
-
6
Maso slijeme z nálevu.
-
7
Mladou jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na kolečka, přidáme ji do mísy k masu, doložíme nakrájené bílky, olivový olej a vše přelijeme zálivkou ze žloutků. Osolíme a opepříme podle chuti a dáme znovu na chladné místo alespoň na 1 hodinu uležet.
-
8
Salát podáváme vychlazený.
-
10