Chlebíček se sezamem
Suroviny
- 55 g Máslo čerstvé
- 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 85 g Sezam - semena
- 125 g Cukr moučkový
- 350 ml Mléko plnotučné
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Tuk rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 24 g
- Sodík 89 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 118.3 mg
- Draslík 194 mg
- Vláknina 7913.8 mg
- Vitamín A 7913.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 450 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme chlebíčkovou formu, vyložíme papírem, potřeme tukem. Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
2
Na plechu pražíme sezamová semínka bez dvou polévkových lžic, které dáme stranou. V míse ušleháme do pěny máslo s cukrem, postupně přidáme vejce, citronovou kůru, mléko a řádně vymícháme.
-
3
V jiné míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, solí, přimícháme pražená semínka. Do této směsi opatrně vmícháme máslovou směs, nemícháme dohladka. Hmotu vlijeme do formy, posypeme odloženými sezamovými semínky a pečeme asi třicet až čtyřicet pět minut (zkusíme těsto špejlí). Chlebíček necháme asi deset minut chladnout ve formě, poté vyklopíme na mřížku, aby úplně vychladl. Podáváme krájený na plátky.