Telecí maso zapečené s chřestem
Suroviny
- 300 g Telecí kýta
- 300 g Telecí plec
- 200 g Chřest sterilovaný
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový květ
- 4 polévková lžíce Bešamel
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 40%
- 0.03 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 267 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 11 g
- Sodík 517 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 283 mg
- Draslík 644.1 mg
- Vláknina 1891.7 mg
- Vitamín A 1891.7 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.1 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou a omytou kýtu nakrájíme na 8 menších medailonků, naklepeme je, osolíme a opepříme. Omytou telecí plec umeleme, vložíme do misky a promícháme se solí, pepřem, nasekanou petrželkou, muškátovým květem, vejcem, strouhankou a smetanou. Ze směsi vytvarujeme malé medailonky. Obojí maso zlehka opečeme na másle a vložíme do zapékací mísy. Povrch masa obložíme sterilovaným chřestem a přelijeme bešamelem, ve kterém jsme rozmíchali žloutek a nastrouhaný sýr. Pokrm zapečeme v horké troubě nebo pod grilem.
-
2
Podáváme s bramborovou kaší nebo se zeleninovým pyré.