Koláč s uzenou treskou
Suroviny
- 90 g Máslo čerstvé
- 120 g Špenátový protlak mražený
- 90 g Sýr Čedar
- 350 g Filé z aljašské tresky
- 90 g Mouka pšeničná celozrnná
- 90 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 ml Mléko polotučné
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 31 g
- Sodík 197 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 272.2 mg
- Draslík 92.1 mg
- Vláknina 5169.5 mg
- Vitamín A 5169.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánev dáme tresku, přidáme mléko a smetanu, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na 10 minut odstavíme. Potom tresku vyjmeme z pánve, zbavíme kůže a rozebereme na kousky. Tekutinu procedíme a uschováme.
-
2
Smícháme mouku se solí a postupně zapracováváme máslo. Přidáme 2 lžíce vody, vypracujeme tuhé těsto a krátce prohněteme. Potom ho rozválíme na tenkou placku a vyložíme koláčovou formu o průměru 20 cm. Uložíme na 15 minut do ledničky, potom zakryjeme těsto alobalem nebo pečícím papírem, zatížíme fazolemi a pečeme 10-12 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Odstraníme fazole i alobal a ještě 10 minut pečeme dozlatova. Zmírníme teplotu trouby na 190 °C.
-
3
Z rozmrazeného špenátu vymačkáme tekutinu a společně s rybím masem ho rozložíme na koláč. Do tekutiny, v níž se vařila ryba, vmícháme žloutky, 60 g sýra, sůl, pepř a nalijeme ji na špenát. Posypeme zbývajícím sýrem a ještě 25-30 minut pečeme dozlatova.