Čokoládový dort bez mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 450 g Čokoláda hořká
  • 450 g Máslo čerstvé
  • 200 g Cukr krupice
  • 175 g Čokoláda hořká
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 250 ml Smetana 6% (do kávy)
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Sirup Golden
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1202 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 94 g
  • Sodík 105 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 374.5 mg
  • Draslík 515.9 mg
  • Vláknina 10937.5 mg
  • Vitamín A 10937.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 88.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čokoládu dáme do hrnce se silným dnem, zahříváme na mírném ohni. Přidáme máslo, cukr, kávovou smetanu a mícháme, dokud se směs nerozpustí a nespojí. Přilijeme jí do rozšlehaných vajec a dobře promícháme.

  • 2

    Těsto nalijeme do rozevírací dortové formy o průměru 23 cm, vymazané máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.

  • 3

    Hotový dort vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Odstraníme postranní kruh, dort zabalíme a dáme do lednice. Chladíme nejméně 6 hodin.

  • 4

    Čokoládovou polevu si připravíme z kousků čokolády a másla. Zahříváme v hrnci, až se rozpustí, potom hrnec odstavíme a vmícháme mléko a sirup.

  • 5

    Na tác dáme pergamen, na něj dáme dort a potřeme ho ještě teplou polevou, potom odstraníme papír.

  • 6

    Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku, vložíme jí do cukrářského sáčku se středně širokým hvězdicovým nástavcem a nastříkáme na okraji dortu ozdobný lem. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu