Tradiční zázvorky
Suroviny
- 1 kávová lžička Voda pitná
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 5.75 šálek Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 šálek Máslo čerstvé
- 0.5 šálek Cukr třtinový
- 0.5 šálek Melasa
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 544 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 7 g
- Sodík 112 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 47.9 mg
- Draslík 360.4 mg
- Vláknina 6433 mg
- Vitamín A 6433 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny a zašleháme vejce a melasu. Přimícháme mouku se sodou, solí, zázvorem, skořicí a hřebíčkem. Nakonec přilijeme horkou vodu, ocet a vše dobře promícháme. Těsto necháme několik hodin odpočinout.
-
2
Na pomoučeném vále vyválíme z těsta 5mm silný plát a formičkami vykrajujeme různé tvary. Zázvorky klademe dostatečně daleko od sebe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je ve středně vyhřáté troubě 15-20 minut.
-
3
Po vychladnutí můžeme cukroví ozdobit např. rumovou polevou.