Tradiční zázvorky

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1 kávová lžička Voda pitná
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 kávová lžička Zázvor mletý
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
  • 0.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 5.75 šálek Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 šálek Máslo čerstvé
  • 0.5 šálek Cukr třtinový
  • 0.5 šálek Melasa
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 544 kcal
  • Sacharidy 107 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 112 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 47.9 mg
  • Draslík 360.4 mg
  • Vláknina 6433 mg
  • Vitamín A 6433 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny a zašleháme vejce a melasu. Přimícháme mouku se sodou, solí, zázvorem, skořicí a hřebíčkem. Nakonec přilijeme horkou vodu, ocet a vše dobře promícháme. Těsto necháme několik hodin odpočinout.

  • 2

    Na pomoučeném vále vyválíme z těsta 5mm silný plát a formičkami vykrajujeme různé tvary. Zázvorky klademe dostatečně daleko od sebe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je ve středně vyhřáté troubě 15-20 minut.

  • 3

    Po vychladnutí můžeme cukroví ozdobit např. rumovou polevou.

Komentáře k receptu