Sušená pizza
Suroviny
- 250 g Lněné semínko
- 50 g Dýňová semínka
- 50 g Semínka slunečnicová loupaná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín římský
- 2 kávová lžička Oregano čerstvé
- 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika oranžová
- 3 ks Rajčata sušená Bio
- 1 ks Cibulka lahůdková
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Kvasnicové vločky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1026 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 78 g
- Sodík 244 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1674 mg
- Vláknina 80013.3 mg
- Vitamín A 80013.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.9 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem namočíme do misky 200g světlých lněných semínek a 50g dýňových semínek.
-
2
Omytá, na kousky pokrájená čerstvá a sušená rajčata, dáme do mixéru. Očistíme lahůdkovou cibulku, bílou část pokrájíme nadrobno, zelenou na tenké kroužky. Oloupané stroužky česneku posekáme nadrobno, masitou oranžovou papriku a chilli papričku omyjeme pokrájíme je na kousky.
-
3
Namočená semínka v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, okapané dáme do mixéru spolu s pokrájenou bílou částí cibulky, česnekem a 2 lžícemi vody. Vše rozmixujeme na husté pyré, které dáme do mísy. 1/3 pyré odložíme do misky, do ostatního pyré zamícháme slunečnicová loupaná semínka (50g) a nenamočená lněná semínka (50g). Promícháme, podle chuti osolíme, přidáme pepř, římský kmín sušené oregáno a znovu vše důkladně promícháme.
-
4
Kulatou formu na pizzu vyložíme pečícím papírem, na něj vzniklé těsto rozetřeme na placku o síle asi 1cm a vložíme ho do horkovzdušné trouby. Těsto předem ostrým nožem nakrájíme na trúhelníky, aby se po usušení dalo lehce nalámat.
-
5
Pizzové těsto sušíme přibližně 5 hodin při nejnižší teplotě, troubu si necháme otevřenou přibližně na šíři ruky. Pak těsto potřeme 1/3 pyré, posypeme ho zelenou částí cibulky a místo sýru posypeme těsto kvasnicovými vločkami. Pak pizzu sušíme ještě 1 hodinu.
-
6
Po usušení pizzu nalámeme a hned podáváme. Je šťavnatější, než sušené krekry.