Citronový dort s mandlemi
Suroviny
- 200 g Mandle
- 100 g Pistácie
- 150 g Kandovaná citronová kůra
- 200 g Cukr krupice
- 100 g Mouka polohrubá
- 25 g Máslo čerstvé
- 50 g Kandované ovoce
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 balení Poleva citronová
- 1.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Pšeničná mouka hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 731 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 36 g
- Sodík 121 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 375.2 mg
- Draslík 497.4 mg
- Vláknina 14465.5 mg
- Vitamín A 14465.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.3 mg
- Vitamín E 9.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 160 °C.
-
2
Spařené mandle oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pistácie a kandovanou citronovou kůru nakrájíme nadrobno.
-
3
V míse šlehačem ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přimícháme mandle, pistácie, kandovanou kůru, strouhanou kůru z citronu a dobře promícháme. Poté vmícháme po částech mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí. Na závěr lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
-
4
Těsto vložíme do formy, povrch uhladíme a v předehřáté troubě pečeme zhruba hodinu. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
-
5
Upečený dort necháme asi 5 minut chladnout, poté opatrně vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout.
-
6
Polevu připravíme podle návodu, potřeme jí celý dort, posypeme drobně pokrájeným kandovaným ovocem a necháme ztuhnout.