Paštika z kachny
Suroviny
- 300 g Máslo čerstvé
- 10.8 g Máslo čerstvé
- 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Pistácie
- 250 g Vepřový bok
- 50 g Tymián čerstvý
- 250 g Sádlo syrové
- 30 g Rozinky tmavé
- 250 ml Víno červené
- 125 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 8 ks Pepř černý celý
- 1 ks Játra kachní
- 4 ks Želatina
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 4 kg Kachna mražená
- 4 cl Víno portské
- 2 cl Likér pomerančový
- 4 cl Martell cognac
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1028 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 89 g
- Sodík 74 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 111.7 mg
- Draslík 123.3 mg
- Vláknina 3246 mg
- Vitamín A 3246 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kachnu vykostíme, odstraníme kůži. Prsa oddělíme od kosti. Kachní maso pokrájíme na drobné kousky.
-
2
Z hladké mouky, másla, vody a špetky soli připravíme v misce těsto, které odložíme stranou do chladna.
-
3
Vepřový bůček nakrájíme na malé kousky, taktéž na kousky velikosti sousta pokrájíme kachní játra. Maso z kachny a vepřový bůček vložíme do misky. Kachní játra dáme do zvláštní misky. Z portského vína, pomerančové šťávy, pepře a lžičky tymiánu připravíme marinádu. Tou přelijeme masovou směs z kachny a bůčku i játra.
-
4
Do pomerančového likéru vložíme rozinky.
-
5
Odkrojky z kachního masa nasekáme nadrobno, vhodíme na olej do kastrolu a zprudka opečeme. Přidáme bobkový list, celý pepř. Cibuli nasekáme nadrobno a přihodíme ji také. Vlijeme na maso vodu, koňak a červené víno. Lehce posolíme, zakryjeme pokličkou a přikryté 30 minut vaříme.
-
6
Marinované maso vložíme do mixéru, přidáme k němu větší část syrového sádla, nadrobno nasekanou kůru z jednoho pomeranče, pepř a vejce. Rozmixujeme. Pak přidáme ještě v likéru namočené rozinky a pistácie. Naložená játra zprudka opečeme na pánvi na 10 g másla.
-
7
Formu na chlebíček vyložíme plátem připraveného odleželého těsta. Polovinu fáše vložíme do formy vyložené těstem. Opečená játra rozkrájíme, obalíme ve zbytku sádla a položíme na fáš do formy. Zakryjeme zbytkem fáše. Pak navrch položíme plát těsta a potřeme ušlehaným žloutkem. Předehřejeme si troubu na 220 °C. Do trouby vložíme formu naplněnou paštikou a pečeme 15 minut. Potom ztlumíme troubu na 180 °C a pečeme ještě 40 minut.
-
8
Přes síto přecedíme vývar vzniklý při vaření kachních odkrojků a přivedeme k varu. Odpaříme na 250 ml. Přidáme do něj plátky želatiny a necháme rozpustit. Do plátu těsta zakrývajícího paštiku vlijeme želatinu a necháme ztuhnout. Potom paštiku krájíme na plátky a podáváme.