Dort s vůní anýzu
Suroviny
- 40 g Mandle
- 60 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Cukr krupice
- 60 g Mandle mleté
- 40 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Anýz celý
- 1 ks Citrony
- 10 ks Fíky čerstvé
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Maliny
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 444 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 16 g
- Sodík 63 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 101.5 mg
- Draslík 460.4 mg
- Vláknina 12824 mg
- Vitamín A 12824 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.2 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žloutky s cukrem utřeme důkladně do pěny. Mandle rozmixujeme a smícháme s hladkou a mandlovou moukou.
-
2
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme cca 2lžícemi moučné směsi.
-
3
Mléko smícháme se lžičkou másla a rozdrcenými anýzovými semínky a zahřejeme. Jakmile se máslo rozpustí, přilijeme teplé mléko k ušlehaným žloutkům a zlehka promícháme.
-
4
K moučné směsi přidáme kypřicí prášek a vše smícháme se žloutky. Zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli a na závěr ochutíme najemno nastrouhaným kouskem citronové kůry.
-
5
Troubu předehřejeme na 170C.
-
6
Těsto vlijeme do formy a pečeme cca 35minut. Po vyjmutí necháme dort vychladnout na mřížce.
-
7
Mezitím 5 fíků rozmixujeme a vzniklou omáčku přefiltrujeme přes sítko. Dort nakrájíme na plátky, podáváme se lžící fíkové omáčky, dozdobíme čerstvými fíky nakrájenými na dílky a malinami.