Slaný koláč s houbami a brusinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 125 g Hlíva ústřičná
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 20 g Mouka pšeničná hrubá
  • 280 g Sýr sójový - Tofu
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 100 g Brusinky
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 ks Citrony
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 5 polévková lžíce Mléko sójové
  • 5 polévková lžíce Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 0.56 polévková lžíce Olej sezamový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 462 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 239 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 168.5 mg
  • Draslík 364.9 mg
  • Vláknina 10817.2 mg
  • Vitamín A 10817.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 48.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předem připravíme těsto:

  • 2

    Do zadělávací mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme 110 g změklého másla nakrájeného na malé kousky, spojíme s moukou a ve směsi vytvoříme důlek. Rozklepneme 1 vejce, oddělíme žloutek od bílku, který odložíme na jiné použití a žloutek vyšleháme s dvěma lžícemi vody a se šťávou z jednoho citronu. Ušlehanou směs vlijeme do důlku v mouce a uhněteme těsto. Je-li příliš suché, přidáme trochu vody.

  • 3

    Hotové těsto zabalíme do plastového obalu a necháme uležet v chladničce na 1-3 dny. Před přípravou koláče těsto vyválíme, vložíme do koláčové formy vymaštěné 15 g másla a vysypané hrubou moukou a před pečením necháme ještě na chvíli chladit.

  • 4

    Na těsto v koláčové formě položíme pečící papír, který zatížíme kovovou poklicí nebo fazolovými zrny, aby se těsto při pečení nezvedalo. Formu pak vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a necháme péci. Po čtvrthodině pečící papír s pokličkou odstraníme a koláč dopékáme dalších 5-10 minut, až zezlátne. Formu pak vyjmeme z trouby, odložíme stranou a teplotu snížíme na 190 °C.

  • 5

    Pórek posekáme na malé kousky, velké žampiony s plochými klobouky a hlívu ústřičnou nakrájíme na tenké plátky a připravíme čerstvé nebo rozmrazené brusinky. V misce vidličkou našleháme 2 vejce, usekáme 3 lžíce pažitky, z půlky citronu vymačkáme šťávu a kůru nastrouháme.

  • 6

    Ve wok pánvi nebo těžké velké pánvi rozpálíme sezamový olej a v něm za stálého míchání 2-3 minuty smažíme pórek, až začne hnědnout. Přidáme houby, stále mícháme a smažíme dále 3 minuty, až houby změknou. Směs zalijeme vínem, přidáme špetku soli a dusíme zvolna 6-8 minut. Když se houby začnou smršťovat, přidáme polovinu brusinek a vše spolu vaříme 1-2 minuty, až brusinky začnou praskat a většina tekutiny je vyvařená.

  • 7

    Rozmixujeme sýr tofu, mléko a vejce na jemné pyré, přidáme citronovou kůru i šťávu, pažitku, vše osolíme, opepříme a dobře promícháme.

  • 8

    Houbovou směsí pokryjeme předpečený koláč, přelijeme připraveným pyré, posypeme zbývajícími brusinkami a dáme péci. Pečeme asi 35 minut, až povrch koláče zezlátne.

Komentáře k receptu