Ořechová roláda
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 10 g Máslo čerstvé
- 300 g Ořechy vlašské
- 150 g Tuk
- 25 g Tuk
- 120 g Mouka polohrubá
- 120 g Cukr moučkový
- 150 g Cukr moučkový
- 150 g Cukr moučkový
- 200 g Mléko polotučné sušené
- 50 g Čokoláda na vaření
- 100 ml Mléko polotučné
- 5 ks Vejce slepičí
- 6 polévková lžíce Marmeláda višňová
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Kakao
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1886 kcal
- Sacharidy 151 g
- Tuky 132 g
- Sodík 138 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 110 g
- Cholesterol 341 mg
- Draslík 369.5 mg
- Vláknina 11216 mg
- Vitamín A 11216 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 170.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme náplně. Ztužený tuk necháme změknout, utřeme ho s cukrem, přidáme sušené mléko a vypracujeme hladkou hmotu, kterou zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v chladničce.
-
2
Ořechovou náplň připravíme rozpuštěním másla, do kterého zamícháme umleté ořechy, cukr a mléko. Vymícháme hladkou hmotu a necháme vychladnout.
-
3
V míse utřeme žloutky s cukrem a postupně zašleháme horkou vodu. Do vzniklé pěny vmícháme kakao a mouku a na závěr pevný sníh ušlehaný z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme zhruba 5 minut.
-
4
Těsto vyjmeme z trouby, posypeme lehce hladkou moukou a překlopíme na vál. Opatrně sloupneme pečící papír a těsto zakapeme rumem, potřeme rozmíchanou zavařeninou a ořechovou náplní.
-
5
Mléčnou náplň rozválíme na placku mezi 2 kusy fólie. Placku položíme na ořechovou náplň, těsto srolujeme a přelijeme polevou.
-
6
Polevu připravíme ve vodní lázni. Rozpustíme ztužený tuk, máslo a čokoládu a za stálého míchání umícháme hladkou polevu.