Zahuštěná polévka špenátová
Suroviny
- 200 g Smetana 33% (šlehačka)
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 50 g Máslo jihočeské
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Petržel kořen
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 449 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 34 g
- Sodík 940 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 179.9 mg
- Draslík 1174.2 mg
- Vláknina 13822.5 mg
- Vitamín A 13822.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 96.4 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Veškerou zeleninu oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Ve větším hrnci rozpálíme máslo, vhodíme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme česnek, mrkev, petržel, vsypeme umyté a nakrájené špenátové listy, podusíme 2 minuty, poprášíme mletou paprikou, hned zalijeme vývarem a pod poklicí povaříme 30 minut.
-
2
Ještě horkou polévku rozmixujeme, případně propasírujeme, vrátíme zpátky do hrnce, zakapeme trochou citrónové šťávy.
-
3
Smetanu vylijeme do hrníčku, rozklepneme celé jedno vejce, lžíci mouky, metličkou rozšleháme, vylijeme do polévky, za stálého míchání přivedeme k varu, polévku stáhneme z ohně a rozléváme na talíře.
-
4
Vejce uvaříme, oloupeme, nakrájíme nahrubo a posypeme jimi každou porci na talíři.