Rychlý citronový koláč
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 427 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 26 g
- Sodík 138 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 265.9 mg
- Draslík 166.8 mg
- Vláknina 4200 mg
- Vitamín A 4200 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Prosijeme do mísy mouku se solí. Postupně zapracováváme prsty máslo, dokud těsto nepřipomíná hrubou strouhanku. Přidáme vodu a žloutek, vypracujeme v hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie, nejméně na hodinu vložíme do lednice.
-
2
Na pomoučněném válu vyválíme z těsta placku, kterou vložíme do koláčové formy. Přebytečné těsto na okrajích odstraníme. Dno těsta propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme.
-
3
Pečeme zatížené v předehřáté troubě na 200 °C po dobu asi 15 minut. Povrch těsta by se měl zpevnit. Poté korpus vyjmeme, zatížení a papír odstraníme a teplotu snížíme na 190 °C.
-
4
Smícháme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a cukr. Pomalu vmícháme smetanu a postupně také žloutky a vejce. Nalijeme na korpus a vrátíme do trouby. Pečeme asi 20 minut, dokud náplň neztuhne.
-
5
Necháme zcela vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.