Středomořská rybí polévka
Suroviny
- 600 g Rajčata
- 100 g Bageta
- 1 kávová lžička Bobkový list
- 1 kávová lžička Fenykl sladký - hlíza
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Šafrán
- 1 ks Vývar rybí
- 1.5 ks Sůl
- 1 ks Sýr Gruyére
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Okouník mořský
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 554 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 17 g
- Sodík 146120 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 132.5 mg
- Draslík 1547.4 mg
- Vláknina 6268.2 mg
- Vitamín A 6268.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ryby zbavíme kůže a nakrájíme na kousky. V hrnci si rozehřejeme olej, přidáme nakrájený fenykl a za občasného zamíchání 5 minut pečeme. Přisypeme nakrájené šalotky a česnek a opékáme dalších 5 minut. Vmícháme ryby, pokrájená rajčata, bouguet garni (svázaná petrželka, tymián, bobkový list a řapíkatý celer), šafrán a rybí vývar.
-
2
Hrnec částečně přikryjeme pokličkou a za občasného míchání zvolna vaříme po dobu 30 minut, dokud se rajčata nerozpadnou, Podle potřeby sbíráme z povrchu pěnu, která se při vaření vytvoří.
-
3
Z polévky odstraníme bouquet garni, vše rozmixujeme a propasírujeme do mísy. Vrátíme polévku do hrnce, prohřejeme ji a podle chuti osolíme a opepříme.
-
4
Nakrájíme bagetu a opečeme. Opečené krajíčky potřeme omáčkou rouille (viz recept Rouille s chilli), posypeme nastrouhaným sýrem, vložíme na talíře a zalijeme připravenou polévkou.