Slávky s omáčkou pesto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 553 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1015 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 67.1 mg
- Draslík 886.9 mg
- Vláknina 2851.8 mg
- Vitamín A 2851.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.2 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Opláchnuté a kartáčkem vydrhnuté slávky zbavíme byssových vláken. Ty, které jsou otevřené, nepoužíváme. Uzavřené slávky vaříme pod pokličkou na silném ohni 3-4 minuty ve velkém hrnci s malým množstvím vody. Ty, které se ani po 4 minutách neotevřou, vyhodíme, pak slijeme tekutinu, přecedíme ji a vaříme tak dlouho, dokud nám nezůstane pouze jedna lžíce. Přelijeme do mixéru, přidáme lístky bazalky, česnek, piniové oříšky, parmazán a vše rozmixujeme. Přidáme olivový olej, strouhanku, osolíme, opepříme a dále mixujeme, aby se vše dobře promíchalo.
-
2
Mezitím vychládlé slávky otevřeme, uvolníme maso od skořápky a prázdnou polovinu schránky vyhodíme. Potom rozdělíme omáčku pesto se strouhankou na slávky, rozložíme je na plech a pod předehřátým grilem zapečeme. Když je maso slávek dobře prohřáté, upravíme je na talíře, obložíme plátky rajčat, bazalkovými lístky a můžeme podávat.