Jáhlová kaše s akátovým medem a tykví
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 908 kcal
- Sacharidy 128 g
- Tuky 34 g
- Sodík 127 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 113 g
- Cholesterol 31.5 mg
- Draslík 706.7 mg
- Vláknina 25561.5 mg
- Vitamín A 25561.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malou omytou a osušenou tykev rozkrojíme, vydlabeme lžicí semínka, potřebnou část tykve pokrájíme na kostky a dáme ji do rendlíku. Podlijeme ji troškou vody, přidáme špetku soli, hřebíček a dýni podusíme doměkka přiližně 8 minut. Poté ji scedíme, necháme odkapat, dáme ji do mísy a rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Hrozinky v sítu doře promyjeme a necháme odkapat.
-
2
Uvaříme si jáhlovou kaši: jáhly nejdříve velmi dobře několikrát promyjeme v horké vodě, abychom je zbavili jejich hořkosti. Pak je dáme do rendlíku, přilijeme mléko v poměru 1:3 a přivedeme k varu. Vaříme docela prudce asi 8-10 minut (dáváme pozor, aby mléko nevykypělo), poté plotýnku vypneme a jáhly necháme dojít dalších 10 minut. Jakmile vstřebají všechno mléko, přimícháme k nim med, dýňové pyré a skořici.
-
3
Na talíře dáme jáhlovou kaši, posypeme ji ořechy, hrozinkami a teplou hned podáváme.