Marocké kuře v medovo-citronové marinádě
Suroviny
- 1300 g Kuře
- 200 g Olivy černé
- 600 g Rýže dušená
- 75 ml Med včelí
- 250 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 ks Pomeranč
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Šafrán
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1078 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 58 g
- Sodík 1068 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 243.8 mg
- Draslík 741.4 mg
- Vláknina 9634.7 mg
- Vitamín A 9634.7 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře střední velikosti omyjeme, osušíme a rozdělíme na 8 porcí, které vložíme do větší mísy. Důkladně rozmícháme 75 ml medu se šťávou z jednoho citronu a jednoho pomeranče, medovou směs nalijeme na kuře a dobře promícháme, aby marináda maso obalila. Mísu potom zakryjeme a uložíme na 1 hodinu do chladničky, maso několikrát v marinádě obrátíme.
-
2
Oloupanou cibuli a česnek nadrobno nasekáme. Maso vyjmeme z marinády, lehce ubrouskem osušíme, marinádu uschováme. Ve velké pánvi s rozehřátým olivovým olejem zpěníme česnek z cibulí a když cibule zesklovatí, vložíme na pánev porce kuřete, které 6-7 minut z každé strany opékáme do zlatohněda.
-
3
Opečené maso zalijeme horkým drůbežím vývarem a 2 lžícemi marinády, přidáme lžičku soli, po půl lžičce pepře a mletého zázvoru a špetku šafránu. Snížíme teplotu, pánev zakryjeme a pokrm 40 minut dusíme.
-
4
Mezitím podélně rozřízneme a vypeckujeme černé olivy a odblaníme dílky z jednoho pomeranče.
-
5
Na nahřáté talíře navrstvíme dušenou rýži, na ní dáme porce masa, přelijeme vydušenou šťávou a podáváme ozdobené dílky pomeranče a olivami.