Kavkazský ořechový nugát
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 488 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 20 g
- Sodík 69 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 211 mg
- Vláknina 4375.6 mg
- Vitamín A 4375.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve uvaříme karamel. V kastrolu uvedeme do varu vodu, vsypeme do ní cukr, po jeho rozvaření sebereme pěnu a přidáme med. Znovu necháme vzkypět a vaříme tak dlouho, až se hrudka karamelu při ochlazení ve vodě lehko rozdrobí.
-
2
V hrnci z bílků ušleháme sníh, do kterého zašleháme moučkový cukr a karamel. Za neustálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud nevznikne polotuhá hmota. Přidáme k ní 300 g nakrájených ořechových jader, půl balíčku vanilkového cukru a kůru z jednoho citronu a dobře promícháme.
-
3
Směs rozprostřeme na navlhčený pečící papír a namočeným válečkem rozválíme na plát silný 1-2 cm.
-
4
Když nugát vystydne, rozkrájíme ho na kousky a můžeme podávat.