Gozinaki, gruzínský ořechový medový dezert
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 518 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 33 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 246.7 mg
- Vláknina 6900 mg
- Vitamín A 6900 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jádra vlašských ořechů lehce opražíme na suché pánvi a pak je nakrájíme na malé kousky.
-
2
Do širšího kastrolu vlijeme med, uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až se kapka neroztéká na talíři. Pak do medu vsypeme ořechy a moučkový cukr a za stálého míchání vaříme dále tak dlouho, dokud neucítíme, že došlo ke karamelizaci.
-
3
Hmotu pak sejmeme z ohně a nalijeme na čistý vodou pokropený vál a válečkem namočeným ve vodě ji rozválíme na plát o síle 1 cm.
-
4
Necháme vychladnout a nakrájíme na čtverce 5x5 cm, které pak usušíme v otevřené troubě při velmi nízké teplotě.