Barevná pečená velikonoční vajíčka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Cukr vanilka
  • 20 g Cukr vanilka
  • 250 g Cukr moučkový
  • 120 g Cukr moučkový
  • 200 g Cukr moučkový
  • 40 g Tuk rostlinný
  • 5 g Potravinářská barva
  • 2 kávová lžička Skořice mletá
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 4 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 946 kcal
  • Sacharidy 140 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 139 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 242.2 mg
  • Draslík 56.6 mg
  • Vláknina 5036.5 mg
  • Vitamín A 5036.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky prosejeme mouku s cukrem, skořici a vanilkovým cukrem. Přidáme při pokojově teplotě změklé máslo, vejce, med, jedlou sodu. Ze všech surovin vypracujeme tuhé, hladké a nelepivé těsto. Které zabalené do potravinářské fólie necháme v lednici odpočinout 30 minut. Pracovní plochu posypeme hladkou moukou, na které rozválíme připravené těsto, na velký plát, silný 3-4 mm. Vykrajovací formičkou, anebo pohárem vykrajujeme z těsta kolečka, která pokládáme vedle sebe na tukem vymazaný plech. Vložíme do trouby nahřáté na 180 stupňovou teplotu a pečeme přibližně 10-15 minut.

  • 2

    Upečená kolečka necháme vychladnout na plechu a potom je sebereme.

  • 3

    Žloutky v misce spolu s třetinou cukru a vanilkovým cukrem v horké lázni ušleháme na pěnu. Odstavíme z lázně, vmícháme vyškrábaná vanilková semínka, šleháme až do vychlazení a zhoustnutí hmoty. Máslo nakrájíme na kousky a v misce spolu se zbylým cukrem vyšleháme na hustou pěnu, kterou smícháme dohromady se žloutkovou hmotou.

  • 4

    Připraveným krémem potřeme jedno kolečko přiklopíme druhým kolečkem a tak opakujeme až do ukončení.

  • 5

    Prosátý cukr spolu s bílky a citrónovou šťávou vyšleháme metlou na hladkou a lesklou polevu. Polevu obarvíme potravinářským barvivem a namáčíme povrch naplněných koleček. Necháme volně, anebo v lednici polevu ztuhnout.

Komentáře k receptu