Schovaný jablečný koláč
Suroviny
- 230 g Máslo čerstvé
- 250 g Cukr moučkový
- 420 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Cukr vanilka
- 30 g Strouhanka
- 500 g Jablka
- 200 g Ořechy vlašské
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 5 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Med včelí
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 560 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 29 g
- Sodík 22 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 115.6 mg
- Draslík 133.2 mg
- Vláknina 6225.8 mg
- Vitamín A 6225.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky vložíme na kousky pokrájené, při pokojové teplotě změklé máslo. Přisypeme cukr, mouku, žloutky, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Vše dohromady dobře promísíme na hladké těsto, které se nelepí na ruce ani na stěny misky. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do ledničky.
-
2
Poé těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na velikost kruhové pečící formy. Spodní těsto rozválíme větší, aby nám okraje těsta pokryly stěny formy nejméně do půlky.
-
3
Spodní část posypeme strouhankou, naskládáme na ni oloupaná, na tenké plátky rozkrájená jablka a pomleté ořechy, smíchané s cukrem. Vše polijeme medem. Na ořechy opět naskládáme jablečné plátky a přiklopíme druhým rozváleným dílem těsta. Povrch těsta propícháme vidličkou.
-
4
Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby, při 170 stupních pečeme 40 - 45 minut. Upečený koláč po vytažení z trouby necháme vychladnout ve formě. Poté krájíme na úhledné trojúhelníkové porce. Pokládáme je na jednotlivé dezertní talířky, posypeme zbylým moučkovým cukrem a podáváme.