Salát cibulový se sýrem a vejcem
Suroviny
- 150 g Sýr Niva (Rokfór)
- 150 g Klobása - Čabajka
- 60 ml Olej olivový
- 80 ml Víno portské
- 3 ml Citronová šťáva
- 5 ks Cibule
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Okurka salátová
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Ocet Sherry
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 746 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 47 g
- Sodík 695 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 643.7 mg
- Draslík 504.7 mg
- Vláknina 4940.8 mg
- Vitamín A 4940.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.4 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce pomocí lžíce vložíme do vroucí vody, povaříme je 8 - 10 minut natvrdo, následně je scedíme, necháme vychladnout a oloupeme.
-
2
Oloupanou cibuli krájíme na tenké prstence, které dáme do vhodné nádoby. V kastrůlku přivedeme k varu olej, víno, ocet, špetku solí a med. Hotovou zálivku stáhneme ze sporáku a ihned jí zalijeme cibuli. Promícháme, necháme vychladnout, z vychladlé cibule slijeme zálivku a smícháme ji s vařenými žloutky na hladkou hmotu. Omytou salátovou okurku nakrájíme na tenká kolečka, spolu s čabajkou, rozkrájenou také na kolečka, vmícháme k cibuli. Sýr Nivu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme do misky, vše zalijeme zálivkou ze žloutku a důkladně promícháme.
-
3
Nakonec salát ještě ochutnáme, dochutíme podle chutí zbylou solí, pepřem, citrónovou šťávou. V lednici necháme odležet a vychladit, následovně podle porcí rozdělíme na jednotlivé talíře. Povrch každé salátové porce posypeme nadrobno nasekaným vařeným bílkem.