Sladká pečená krůta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 225 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Rýže loupaná
  • 60 g Rozinky tmavé
  • 20 g Cukr skořicový
  • 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 100 g Husí sádlo
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Krůta
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 2 stroužek Česnek
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 549 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 291 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 221.2 mg
  • Draslík 170.1 mg
  • Vláknina 6556.8 mg
  • Vitamín A 6556.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.1 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Krůtu důkladně očistíme, umyjeme pod studenou tekoucí vodou. Celou dobře potřeme dohromady smíchaným pepřem, solí a prolisovaným česnekem. Krůtu přikryjeme a necháme na pracovní ploše 30 minut.

  • 2

    Do kastrůlku dáme 2 lžíce sádla, zahřejeme, vsypeme rýži a 1 minutu osmažíme. Osolíme, zalijeme vroucí vodou, zamícháme a v horké vodě dovaříme přibližně 15 minut. Hotovou rýži necháme vychladnout.

  • 3

    Studenou rýži vsypeme do větší misky. Sůl a vejce vyšleháme spolu s medem a vlijeme do rýže, přisypeme scezený hrášek, skořicový cukr, rozinky a všechny suroviny promícháme.

  • 4

    Krůtu naplníme připravenou náplní, zašijeme, celou potřeme sádlem, posypeme mletou paprikou. Položíme ji na pekáč a v předehřáté troubě pečeme 180 minut. Po dobu pečení krůtu poléváme omastkem a kropíme vodou.

  • 5

    Dozlatova upečenou krůtu vytáhneme z trouby, necháme pár minut odpočinout. Dáme ji na velký, mělký a oválný talíř, ozdobíme a položíme před hosty na sváteční stůl.

Komentáře k receptu