Sladká pečená krůta
Suroviny
- 400 g Rýže loupaná
- 60 g Rozinky tmavé
- 20 g Cukr skořicový
- 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 100 g Husí sádlo
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Krůta
- 5 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 549 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 22 g
- Sodík 291 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 221.2 mg
- Draslík 170.1 mg
- Vláknina 6556.8 mg
- Vitamín A 6556.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Krůtu důkladně očistíme, umyjeme pod studenou tekoucí vodou. Celou dobře potřeme dohromady smíchaným pepřem, solí a prolisovaným česnekem. Krůtu přikryjeme a necháme na pracovní ploše 30 minut.
-
2
Do kastrůlku dáme 2 lžíce sádla, zahřejeme, vsypeme rýži a 1 minutu osmažíme. Osolíme, zalijeme vroucí vodou, zamícháme a v horké vodě dovaříme přibližně 15 minut. Hotovou rýži necháme vychladnout.
-
3
Studenou rýži vsypeme do větší misky. Sůl a vejce vyšleháme spolu s medem a vlijeme do rýže, přisypeme scezený hrášek, skořicový cukr, rozinky a všechny suroviny promícháme.
-
4
Krůtu naplníme připravenou náplní, zašijeme, celou potřeme sádlem, posypeme mletou paprikou. Položíme ji na pekáč a v předehřáté troubě pečeme 180 minut. Po dobu pečení krůtu poléváme omastkem a kropíme vodou.
-
5
Dozlatova upečenou krůtu vytáhneme z trouby, necháme pár minut odpočinout. Dáme ji na velký, mělký a oválný talíř, ozdobíme a položíme před hosty na sváteční stůl.