Sáňky
Suroviny
- 250 g Mouka polohrubá
- 150 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 0.5 kávová lžička Anýz mletý
- 2 kávová lžička Kakao
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 dl Med včelí
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Sodovka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 417 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 3 g
- Sodík 47 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 94 g
- Cholesterol 123.4 mg
- Draslík 112.3 mg
- Vláknina 3507 mg
- Vitamín A 3507 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvaříme v hrnci mléko a med, poté sundáme ze sporáku a odložíme stranou. Smícháme mouku, kakao, kypřící prášek na pečení. Směs vysypeme do nádoby, přidáme sůl, žloutek, sodovku, hřebíček, anýz a přilijeme mléko s medem.
-
2
Ručním mixérem rozšleháme směs, mixujeme, dokud není těsto vláčné. Pokud se lepí, přidáme více mouky. Poté těsto zabalíme do fólie a necháme odpočinout v lednici 2 hodiny.
-
3
Poté těsto na pomoučněném vále rozdělíme na kousky a vytvoříme tlusté válečky.
-
4
Plech vyložíme pečícím papírem, položíme na něj všechny válečky a vytvoříme z nich více saní. Poté pečeme v předehřáté troubě 15 minut. Jakmile jsou saně upečené, vyndáme je a necháme vychladnout.
-
5
Pokud chceme, můžeme je potřít polevou, kterou vytvoříme tak, že smícháme moučkový cukr a citronovou šťávu a mícháme, dokud není poleva krémová.