Chlebíček s dýňovým kořením
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 950 g Mouka pšeničná celozrnná
- 200 ml Med včelí
- 125 ml Mléko polotučné
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Nové koření mleté
- 1 kávová lžička Koření dýňové
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Skořice mletá
- 2 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 195 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 7 g
- Sodík 17 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 33 mg
- Draslík 53.9 mg
- Vláknina 5974 mg
- Vitamín A 5974 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si misku, do které vložíme změklé máslo a vlijeme med. Promícháme dohromady, poté do misky vyklepneme vejce a postupně jedno po druhém zašleháváme. Přisypeme mleté nové koření, mletý hřebíček a dýňové koření. Přidáme ještě nastrouhanou citronovou kůru.
-
2
Do misky vložíme prosátou mouku, kakao, přidáme prášek do pečiva. Šleháme a postupně přiléváme mléko. Dáme ho však jenom tolik, aby vznikající těsto zůstalo dost husté a nestékalo rychle z vařečky. Nemusíme použít celé množství mléka, které je uvedené v soupisu surovin. Misku s vytvořeným těstem vložíme do hrnce s vodou a prohříváme ve vodní lázni, aby se vše úplně spojilo v hladkou hmotu.
-
3
Nachystáme formu na biskupský chlebíček o velikosti 30 x 11 centimetrů. Vložíme do ní pečicí papír a dbáme na to, aby na každé straně nahoře přečníval přibližně o 4 centimetry. Naplníme těstem. Troubu předehřejeme na 240 °C a vsuneme do ní naplněnou formu. Pečeme po dobu cca 45 minut, poté troubu vypneme, ale ponecháme ji ještě 15 minut zavřenou, aby se chlebíček dopekl. Následně chlebíček vyndáme, opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.