Velikonoční polévané perníčky

Hodnocení 0x 2x
Čas přípravy: 38 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 250 g Cukr moučkový
  • 250 g Cukr moučkový
  • 650 g Mouka pšeničná hladká
  • 1.5 kávová lžička Kakao - prášek
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Hřebíček
  • 1 špetka Nové koření mleté
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Anýz mletý
  • 1 špetka Badyán
  • 1 špetka Fenyklová semínka
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 504 kcal
  • Sacharidy 101 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 150 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 104.1 mg
  • Draslík 88.2 mg
  • Vláknina 325.7 mg
  • Vitamín A 325.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku se sodou, prášek do pečiva a cukr prosejeme na vál. Přidáme změklé máslo, tekutý med a všechny ostatní ingredience včetně pomletého koření. Pečlivě vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na vál. Z těsta vytvoříme válec, zabalíme do fólie a necháme alespoň tři hodiny v chladničce.

  • 2

    Z odpočinutého těsta vyválíme plát o síle zhruba 5 mm a vykrajujeme tvary podle vlastního výběru. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem, poté pečeme v troubě, předehřáté na 180°C, až těsto zezlátne. Horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem, na rovné ploše necháme vychladnout.

  • 3

    Perníčky zdobíme bílkovou polevou, kterou připravíme vytrvalým třením prosátého cukru s bílkem a citronovou šťávou, až je hmota úplně bílá a hladká.

Komentáře k receptu