Velikonoční polévané perníčky
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 250 g Cukr moučkový
- 250 g Cukr moučkový
- 650 g Mouka pšeničná hladká
- 1.5 kávová lžička Kakao - prášek
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 kávová lžička Soda jedlá
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Hřebíček
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Anýz mletý
- 1 špetka Badyán
- 1 špetka Fenyklová semínka
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 504 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 7 g
- Sodík 150 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 104.1 mg
- Draslík 88.2 mg
- Vláknina 325.7 mg
- Vitamín A 325.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku se sodou, prášek do pečiva a cukr prosejeme na vál. Přidáme změklé máslo, tekutý med a všechny ostatní ingredience včetně pomletého koření. Pečlivě vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na vál. Z těsta vytvoříme válec, zabalíme do fólie a necháme alespoň tři hodiny v chladničce.
-
2
Z odpočinutého těsta vyválíme plát o síle zhruba 5 mm a vykrajujeme tvary podle vlastního výběru. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem, poté pečeme v troubě, předehřáté na 180°C, až těsto zezlátne. Horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem, na rovné ploše necháme vychladnout.
-
3
Perníčky zdobíme bílkovou polevou, kterou připravíme vytrvalým třením prosátého cukru s bílkem a citronovou šťávou, až je hmota úplně bílá a hladká.