Šunka s medem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 2000 g Šunka od kosti
  • 40 ml Hořčice
  • 40 ml Med včelí
  • 375 ml Víno bílé
  • 5 ml Bobkový list
  • 80 ml Džem rybízový
  • 20 ml Hřebíček
  • 200 ml Víno portské
  • 20 ml Pepř černý celý
  • 5 ml Tymián čerstvý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Petržel - nať
  • 1 ks Česnek-nať
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 577 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 2684 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 135 mg
  • Draslík 645.7 mg
  • Vláknina 4174 mg
  • Vitamín A 4174 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.8 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce s vodou vložíme šunku, přidáme cibuli napíchanou několika hřebíčky, pepř, trochu petrželové a česnekové natě, bobkový list, tymián a víno. Vše dohromady přivedeme k varu a částečně přiklopené vaříme na mírné teplotě asi 75 minut. Dáváme pozor, aby šunka byla po celou dobu našeho vaření ponořená ve vodě.

  • 2

    V malém kastrůlku rozpustíme hořčici s medem. Po uvaření přesuneme šunku do pekáče, odkrojíme přebytečné sádlo a šunku na povrchu nařízneme. Směsí medu a hořčice šunku potřeme, napícháme do šunky zbytek hřebíčku a pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 30 minut.

  • 3

    Do kastrůlku od medu dáme rybízový džem, citronovou a pomerančovou šťávu, portské víno a vše přivedeme k varu, při vaření omáčku občas zamícháme.

  • 4

    Upečenou šunku krájíme na plátky, zvlášť servírujeme omáčku.

Komentáře k receptu