Chodský bažant plněný bramborem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 70 g Anglická slanina
  • 500 g Brambory vařené
  • 100 g Slanina vepřová
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 6 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Bažant obecný
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Jalovec
  • 8 dl Bujón hovězí
  • 4 polévková lžíce Džem brusinkový
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1628 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 82 g
  • Sodík 39306 mg
  • Bílkoviny 141 g
  • Uhlovodany 64 g
  • Cholesterol 380.1 mg
  • Draslík 2233.9 mg
  • Vláknina 14409.7 mg
  • Vitamín A 14409.7 mg
  • Vitamín B6 3.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Odleželého, oškubaného, očištěného bažanta (bez vnitřností, hlavy a krku) promyjeme důkladně pod tekoucí vodou. Poté ho osušíme, posypeme solí, kmínem a čerstvě pomletým pepřem 4 barev i zevnitř. Dvě oloupané a omyté brambory obalíme do plátků anglické slaniny a vložíme je do bažanta. Břišní dutinu dobře uzavřeme šitím nebo párátky.

  • 2

    Slaninu nakrájíme na proužky. Z části slaninou prošpikujeme bažantí prsa. Ostatní slaninu a máslo (2 lžíce) dáme do pekáče, rozehřejeme ho, slaninu rozpustíme, na omastek položíme bažanta, přidáme k němu celý pepř, jalovec a očištěnou velkou cibuli, kterou jsme pokrájeli na osminky. Přilijeme hovězí bujón a pekáč s bažantem dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme přibližně 70-80 minut. Během pečení bažanta obracíme, potíráme rozpuštěným máslem (3 lžíce) a poléváme výpekem.

  • 3

    Upečeného bažanta se zlatohnědou kůrkou rozporcujeme, porce na talířích polijeme výpekem a podáváme ho s vařenými brambory. Maso i brambory ozdobíme snítky petrželky kudrnky, k masu položíme lžíci brusinkového džemu a servírujeme.

Komentáře k receptu