Makaronový nákyp se zvěřinovou svíčkovou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Cuketa
  • 500 g Rajčata
  • 600 g Svíčková ze zvěřiny
  • 60 g Kaseri sýr
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 125 ml Olej olivový
  • 500 ml Zvěřinový vývar
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Chilli paprička
  • 2 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Libeček
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 plátek Anglická slanina
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 balení Špagety, Makarony
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Olej stolní
  • 2 polévková lžíce Olej rozmarýnový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 661 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 132 g
  • Sodík 393 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 29.9 mg
  • Draslík 561.8 mg
  • Vláknina 8897.5 mg
  • Vitamín A 8897.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.1 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme cukety a nakrájíme je na plátky. Oloupeme česnek a stroužky pomocí lisu prolisujeme. V míse smícháme olivový olej, 1/2 lžičky soli, namletý pepř a česnek, vložíme cukety a pod pokličkou je necháme asi 1 hodinu odležet.

  • 2

    Svíčkovou ze zvěřiny omyjeme, osušíme a pomocí strojku na maso ji nahrubo nameleme.

  • 3

    Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme rozmarýnový olej, přidáme slaninu a vyškvaříme ji. Ke slanině přidáme cibuli a mrkev a krátce osmahneme. Na pánev přidáme mletou svíčkovou, mícháme a opékáme. Poté k masu přidáme rajčata a rozdrobenou chilli papričku, promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 10 minut. Vše dochutíme solí, pepřem a oreganem.

  • 4

    Makarony uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat. Předehřejeme troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C).

  • 5

    Směs z masa a zeleniny podlijeme zvěřinovým vývarem a vaříme bez pokličky, dokud se tekutina nevyvaří. Na pánvi rozpustíme máslo, zaprášíme moukou, zamícháme a ihned podlijeme mlékem. Směs stále mícháme metličkou. Sýr nakrájíme na kousky, vložíme ho do omáčky, kde ho necháme roztavit. Takto připravenou sýrovou omáčku dochutíme solí a pepřem.

  • 6

    Zapékací mísu vymažeme olejem a poklademe vrstvou makaronů. Na makarony dáme rovnoměrnou vrstvu masové směsi a opět položíme makarony. Dále navrstvíme marinované cukety tak, aby se překrývaly. Na cukety dáme opět vrstvu makaronů, kterou přelijeme masovou omáčkou. Vše přikryjeme poslední vrstvou makaronů a přelijeme sýrovou omáčkou. Těstoviny vložíme do předehřáté trouby do střední části a zhruba 30 minut zapékáme.

  • 7

    Opláchneme 3 snítky libečku, osušíme ho a nadrobno nasekáme. Nákyp vyjmeme z trouby, naporcujeme na talíře a posypané libečkem podáváme.

Komentáře k receptu