Jelení guláš z marinovaného masa
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 250 g Cibule
- 100 g Chléb konzumní
- 50 g Mrkev kořen
- 60 g Ořechy vlašské
- 8 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 150 g Žampiony čerstvé
- 100 g Sádlo škvařené
- 3 g Bobkový list
- 5 g Nové koření celé
- 25 g Feferony
- 100 g Švestky sušené
- 20 g Paprika mletá sladká
- 5 g Pepř černý celý
- 30 g Petržel kořen
- 1000 g Jelení maso
- 7 g Koření Zvěřina
- 80 g Olej slunečnicový
- 80 g Protlak rajčatový
- 100 g Jehličí borové
- 150 ml Víno červené
- 200 ml Voda pitná
- 1200 ml Vývar z hovězích kostí
- 150 ml Ocet vinný
- 5 ml Worcester (worcesterská omáčka)
- 3 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 771 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 65 g
- Sodík 1347 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 167.8 mg
- Draslík 1861.6 mg
- Vláknina 10756.3 mg
- Vitamín A 10756.3 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.2 mg
- Vitamín E 6.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso naložíme den předem. Očištěnou mrkev, petržel, celer nastrouháme nahrubo, zalijeme vodou, přilijeme ocet, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a do tohoto nálevu ponoříme maso.
-
2
Druhý den maso vyjmeme, nakrájíme na kostky, posypeme zvěřinovým kořením, prolisovaným česnekem, zalijeme olejem a necháme asi 2 hodiny marinovat.
-
3
Předem připravíme vývar z jehličí. Do rendlíku nasypeme jehličí, zalijeme vodou a povaříme 10 minut. Vývar přecedíme, jehličí vyhodíme a vývar zatím dáme stranou. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, feferonky bez semínek nasekáme najemno, švestky namočíme, žampiony nakrájíme na plátky, chlebovou střídku natrháme na malé kousíčky, vlašské ořechy nadrtíme, česnek prolisujeme.
-
4
V hrnci roztavíme sádlo, přisypeme cibuli, osmahneme, posypeme mletou paprikou, orestujeme, přidáme rajčatový protlak, česnek, feferonky, zalijeme hovězím vývarem, provaříme, přidáme maso, švestky, žampiony, zakápneme worcesterem a dusíme téměř doměkka. Přihodíme natrhaný chléb, přilijeme červené víno, vývar z jehličí, podle chuti osolíme, opepříme a dodusíme.
-
5
Guláš rozdělíme na talíře a posypeme drcenými ořechy.