Česká srnčí paštika s játry
Suroviny
- 450 g Listové těsto
- 200 g Srnčí maso
- 200 g Játra srnčí
- 150 g Srnčí maso
- 200 g Slanina vepřová
- 400 g Telecí plec
- 100 g Slanina vepřová
- 75 g Houby čerstvé
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Paštikové koření
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 stroužek Česnek
- 1.25 dl Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Víno tokajské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1536 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 106 g
- Sodík 1199 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 916.7 mg
- Draslík 944.1 mg
- Vláknina 5476.5 mg
- Vitamín A 5476.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 207 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté srnčí maso nakrájíme na menší kousky. V pánvi rozehřejeme máslo s olejem a 2/3 srnčího masa opečeme dozlatova z každé strany.
-
2
Žemle namočíme do mléka. Hřiby očistíme, omyjeme, pokrájíme na plátky a krátce je osolené orestujeme na másle.
-
3
Srnčí játra, slaninu, telecí maso a 1/3 zbývajícího srnčího masa jemně pomeleme na masovém strojku, směs dáme do mísy, přidáme sůl, paštikové koření, rozetřený česnek, tokajské víno, 6 žloutků pepř, drobně pokrájené srnčí opečené maso, namočené žemle a houby. Vše dobře promícháme.
-
4
Listové těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát asi 5 cm silný. Vyložíme formu alobalem a pak plátem těsta tak, aby okraje těsta přečnívaly přes okraj formy (minimálně 5 cm). Pak formu naplníme, navrch poklademe plátky slaniny a překryjeme listovým těstem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a doprostřed vypíchneme otvor kvůli páře.
-
5
Formu s paštikou vložíme do trouby a pečeme do zlatohněda přibližně 50 minut. Upečenou paštiku dáme vychladit.