Grilovaná vepřová žebra marinovaná v pivu
Suroviny
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Vepřová žebra
- 4 stroužek Česnek
- 5 dl Bujón hovězí
- 5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 4 polévková lžíce Koření grilovací
- 3 polévková lžíce Sójová omáčka Kikkoman
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 396 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 14 g
- Sodík 30671 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 5.8 mg
- Draslík 541.5 mg
- Vláknina 9630 mg
- Vitamín A 9630 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme marinádu: Do velkého hrnce si nalijeme 5 dl čistého hovězí bujónu, přilijeme k němu 5 dl černého sladkého piva, přidáme 4 lžíce grilovacího koření, 3-4 stroužky prolisovaného česneku, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci cukru, 1 lžičku chilli, 0,5 lžičky čerstvě pomletého černého pepře a 1 lžičku čerstvě pomletého pepře 4 barev a 1,5 lžičky soli. Marinádu důkladně promícháme. (Množství soli dáváme podle vlastní chuti. Když marinádu promícháme, tak až nakonec přidáme sůl.)
-
2
Vepřová masitá žebra očistíme od blan, omyjeme je a osušíme. Vložíme je do marinády (musí být úplně ponořená) a necháme je v chladničce marinovat 24 hodin.
-
3
Žebra poté uvaříme v té samé marinádě doměkka. Vaříme je pod poklicí pomalu přibližně 1,5-2 hodiny.
-
4
Připravíme si směs na potírání žeber: Do misky dáme extra olivový olej, smícháme ho s červenou sladkou a pálivou paprikou.
-
5
Uvařená marinovaná žebra vyjmeme z nálevu a necháme je vychladnout. Gril si rozpálíme na správnou teplotu. Žebra potřeme olejem a ugrilujeme je do zlatohněda. Během grilování žebra potíráme a otáčíme. Podáváme je hned teplá.