Vepřová domácí paštika se sherry brandy
Suroviny
- 200 g Játra vepřová
- 80 g Máslo čerstvé
- 200 g Slanina vepřová
- 500 g Vepřový bok
- 5 g Jalovec
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 4 ks Nové koření celé
- 2 dl Víno červené
- 1 dl Sherry brandy
- 0.5 dl Borovička
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1216 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 107 g
- Sodík 1188 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 298.5 mg
- Draslík 560.8 mg
- Vláknina 1096.6 mg
- Vitamín A 1096.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřový, omytý a osušený, prorostlý bůček a uzenou slaninu pokrájíme na kostky velikosti sousta. Dáme je do mísy, posypeme celým jalovcem, celým černým pepřem, novým kořením, přidáme snítku tymiánu (1 lžíce), 1 lžičku cukru, 1 lžičku soli a vše zalijeme červeným sladkým vínem a sherry brandy. Mísu zakryjeme a dáme do chladničky. Maso necháme marinovat 12 hodin.
-
2
Druhý den maso i s marinádou vložíme do zapékací mísy a pod poklicí v předehřáté troubě při 170°C pečeme přibližně 1.5 hodiny. Během pečení maso obracíme a poléváme výpekem. Upečené maso vyjmeme, výpek scedíme, zachytíme do sklenice a necháme vychladnout. Sádlo z vychladlého výpeku sebereme.
-
3
Omytá syrová játra a maso 2x pomeleme najemno na masovém strojku. Směs v misce vyšeháme s měkkým máslem, promícháme s mořskou solí, pepřem a borovičkou. Paštiku dáme do čistých, suchých zavařovacích sklenic a povrch paštiky uhladíme. Zalijeme roztopeným sádlem z výpeku, sklenice uzavřeme a zavaříme.