Paštika z vepřových jater a bůčku
Suroviny
- 500 g Játra vepřová
- 150 g Slanina vepřová
- 50 g Petržel - nať
- 500 g Vepřový bok
- 130 g Sádlo vepřové škvařené
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 4 cl Griotka
- 6 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 1 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 41 g
- Sodík 169 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 186 mg
- Draslík 273.6 mg
- Vláknina 785.2 mg
- Vitamín A 785.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Celkem 400 g vepřových jater pokrájíme na větší kousky. Pokrájená játra v misce zalijeme třešňovicí a necháme je 1 hodinu marinovat. Zbylých 200 g jater pokrájíme na kostky o velikosti 1 centimetr.
-
2
Připravíme pánev, na které rozehřejeme 30 g vepřového sádla. Marinovaná játra necháme dobře okapat a vložíme na pánev. Rychle je opečeme a z pánve vyndáme děrovanou sběračkou, aby na pánvi zbyl tuk. Na něj vložíme na centimetrové kostičky nakrájená játra. Také je asi 2 minuty zprudka opékáme. Vyndáme z pánve a uložíme stranou.
-
3
Větší kastrol naplníme vodou, aby hladina byla asi ve výšce 4,5 centimetru. Předehřejeme troubu na 180 °C. Kastrol s vodou vložíme do trouby.
-
4
Vychlazený bůček nakrájíme na kostky o velikosti 1 centimetr. Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme nadrobno.
-
5
Do mixéru vložíme opečená játra, nakrájený bůček, nasekanou cibuli a česnek a nadrobno nasekanou petrželku. Vše rozmixujeme. Pokud nemáme mixér můžeme také dvakrát umlít na masovém strojku.
-
6
Rozmixovanou směs dáme do misky, rozklepneme k ní vejce, přidáme smetanu a také třešňovici z marinády. Osolíme, opepříme a přisypeme majoránku.
-
7
Na kostičky nakrájíme také slaninu a přimícháme ji do vyrobené játrové fáše. Terinu vymažeme sádlem a naplníme jí masovou fáší. Přikryjeme ji a vložíme do velkého kastrolu v troubě. Ve vodní lázni pečeme 1 hodinu.
-
8
V menším kastrolu rozpustíme zbytek sádla, kterým zalijeme terinu. Necháme ztuhnout.