Bábovičky ze šunky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 387 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 32 g
- Sodík 3115 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 68.8 mg
- Draslík 204.3 mg
- Vláknina 6237 mg
- Vitamín A 6237 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo rozehřejeme v kastrůlku, odstavíme z plotýnky či z plamene a necháme stát, až se tzv. přepustí, potom slijeme čistý žlutý tuk, musíme postupovat opatrně, aby mléčná usazenina zůstala na dně. Šunku nakrájíme na malé kousky, vmícháme do ní nadrobno nakrájené sladkokyselé okurky, posekanou petrželku, směs koření, sůl, pepř a 2/3 přepuštěného másla.
-
2
Šunkovou směs naporcujeme do 8 malých zapékacích misek nebo šálků s rovnými stěnami, upěchujeme ji, zalijeme zbylou 1/3 přepuštěného másla a dáme vychladit. Před konečným uložením do lednice překryjeme hrnky potravinovou fólií, coby ochranou před nasáknutím nežádoucími pachy. V chladničce vydrží šunkové bábovičky 1 týden, ale lze je zmrazit až na 3 měsíce. Před upotřebením je ale musíme přemístit 1 den předem z mrazničky do chladničky. Než pokrm servírujeme, ponoříme misky do vařící vody a pak je vyklápíme jako bábovičky. Podáváme s křenem nebo hořčicí, cibulí a s pečivem nebo chlebem.