Nejlepší pečený králík

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 300 g Slanina vepřová
  • 800 g Houby čerstvé
  • 1200 g Králičí stehna
  • 100 ml Vývar drůbeží
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.25 kávová lžička Kmín drcený
  • 1.5 ks Cibule
  • 4 ks Rozmarýn čerstvý
  • 4 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1050 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 939 mg
  • Bílkoviny 79 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 69 mg
  • Draslík 1310.6 mg
  • Vláknina 19250 mg
  • Vitamín A 19250 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pekáč vytřeme změklým máslem.

  • 2

    Slaninu nakrájíme na klínky, houby očistíme a nakrájíme na kostky.

  • 3

    Oloupané cibule nakrájíme na půlkolečka, česnek na plátky.

  • 4

    Králičí stehna odblaníme, do masa uděláme ostrým nožem zářezy, protáhneme slaninou, osolíme polovinou soli, opepříme polovinou pepře a posypeme polovinou drceného kmínu. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky.

  • 5

    Cibuli, česnek a houby promícháme v míse se zbylou slaninou, solí, pepřem a kmínem. Směsí vyložíme dno pekáče, poklademe rovnoměrně snítkami rozmarýnu. Na směs rozložíme králičí stehna, zalijeme vodou, přiklopíme a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme doměkka. V průběhu pečení přeléváme výpekem.

  • 6

    Když je maso téměř měkké, odstraníme rozmarýn, maso přelijeme výpekem, pokud se vypekla všechna voda z hub, přilijeme vývar a dopečeme bez poklice. Stehna pečeme zhruba 45 - 60 minut.

Komentáře k receptu