Vepřové maso s hlívou ústřičnou
Suroviny
- 250 g Hlíva ústřičná
- 500 g Vepřová plec
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 ml Víno červené
- 500 ml Vývar drůbeží
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Kapusta hlávková
- 1 ks Petržel - nať
- 2 ks Rozmarýn čerstvý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 780 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 39 g
- Sodík 896 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 94.6 mg
- Draslík 1884.4 mg
- Vláknina 16177.8 mg
- Vitamín A 16177.8 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 317.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Rozmarýn nakrájíme na drobno, opláchnuté a osušené maso nakrájíme na kostky. Očištěnou hlívu nakrájíme na nudličky.
-
2
Na rozpáleném sádle orestujeme cibuli s česnekem, přidáme rozmarýn. Vmícháme maso, pepř, sůl a smažíme, až maso zezlátne. Poté přilijeme víno, necháme zredukovat, přimícháme loupaná, krájená, sterilovaná rajčata, vývar a dusíme asi 30 minut. Na závěr vmícháme hlívu ústřičnou a dál dusíme, dokud maso nezměkne, asi 30 minut.
-
3
V mezičase očistíme kapustu, rozebereme na listy, pečlivě opláchneme, nakrájíme na širší proužky a v osolené vroucí vodě povaříme asi 3 minuty. Poté scedíme a necháme dobře okapat. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno, petrželku opláchneme, osušíme a nakrájíme najemno.
-
4
Ve velké pánvi rozpálíme olej, orestujeme na něm česnek, přidáme kapustu, opepříme, vmícháme petrželku a dobře promícháme.
-
5
Dušené vepřové maso podáváme s restovanou kapustou.