Vepřová plec na černém pivu se žlutou dýní
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 200 g Cibule
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 600 g Vepřová plec
- 600 g Dýně Hokkaidó
- 1 krajíc Chléb samožitný
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 4 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
- 5 stroužek Česnek
- 7 stroužek Česnek
- 1.5 l Hovězí vývar základní
- 5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 3 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 969 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 73 g
- Sodík 1699 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 166.5 mg
- Draslík 903.2 mg
- Vláknina 10888.8 mg
- Vitamín A 10888.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 58.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plochou (loupanou) plec pez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme přibližně na 150 g porce. Očistíme a nadrobno pokrájíme cibule. Očistíme 12 stroužků česneku. Žlutou dýni typu Hokkaidó omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očištěnou mrkev a kousek celeru omyjeme a jemně nastrouháme. 4 snítky čerstvého rozmarýnu (4 lžíce) opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
-
2
V hrnci rozpálíme 100 g másla a dozlatova orestujeme cibuli (asi 2 minuty), přidáme 5 stroužků prolisovaného česneku a nastrouhanou zeleninu. Promícháme a restujeme ještě 5 minut. Přilijeme 1.5 litru vývaru, který přivedeme k varu. Do vývaru vložíme maso, zmírníme teplotu a pod poklicí dusíme do poloměkka přibližně 30 minut. Poté přilijeme sladké černé pivo, přidáme sůl, pepř, 3 snítky rozmarýnu a maso dusíme ještě přibližně 30 minut doměkka.
-
3
V druhém hrnci rozpustíme 100 g másla, na něm pod poklicí podusíme dýni se 7 stroužky prolisovaného česneku. Během dušení dýni osolíme a posypeme bílým pepřem. Dusíme asi 15-20 minut.
-
4
Měkké maso vyjmeme a vaříme do doby, až tekutinu zredukujeme asi na 7 dl. Šťávu zahustíme nastrouhaným chlebem, povaříme asi 2 minuty, maso vložíme zpět a provaříme další 1 minutu.
-
5
Maso se šťávou rozdělíme na talíře, obložíme kostkami dušené dýně, ozdobíme snítkou rozmarýnu a servírujeme s bílým křupavým pečivem.