Vepřová plec na černém pivu se žlutou dýní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 200 g Cibule
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mrkev kořen
  • 600 g Vepřová plec
  • 600 g Dýně Hokkaidó
  • 1 krajíc Chléb samožitný
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 4 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
  • 5 stroužek Česnek
  • 7 stroužek Česnek
  • 1.5 l Hovězí vývar základní
  • 5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
  • 3 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 969 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 73 g
  • Sodík 1699 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 166.5 mg
  • Draslík 903.2 mg
  • Vláknina 10888.8 mg
  • Vitamín A 10888.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 58.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plochou (loupanou) plec pez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme přibližně na 150 g porce. Očistíme a nadrobno pokrájíme cibule. Očistíme 12 stroužků česneku. Žlutou dýni typu Hokkaidó omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očištěnou mrkev a kousek celeru omyjeme a jemně nastrouháme. 4 snítky čerstvého rozmarýnu (4 lžíce) opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.

  • 2

    V hrnci rozpálíme 100 g másla a dozlatova orestujeme cibuli (asi 2 minuty), přidáme 5 stroužků prolisovaného česneku a nastrouhanou zeleninu. Promícháme a restujeme ještě 5 minut. Přilijeme 1.5 litru vývaru, který přivedeme k varu. Do vývaru vložíme maso, zmírníme teplotu a pod poklicí dusíme do poloměkka přibližně 30 minut. Poté přilijeme sladké černé pivo, přidáme sůl, pepř, 3 snítky rozmarýnu a maso dusíme ještě přibližně 30 minut doměkka.

  • 3

    V druhém hrnci rozpustíme 100 g másla, na něm pod poklicí podusíme dýni se 7 stroužky prolisovaného česneku. Během dušení dýni osolíme a posypeme bílým pepřem. Dusíme asi 15-20 minut.

  • 4

    Měkké maso vyjmeme a vaříme do doby, až tekutinu zredukujeme asi na 7 dl. Šťávu zahustíme nastrouhaným chlebem, povaříme asi 2 minuty, maso vložíme zpět a provaříme další 1 minutu.

  • 5

    Maso se šťávou rozdělíme na talíře, obložíme kostkami dušené dýně, ozdobíme snítkou rozmarýnu a servírujeme s bílým křupavým pečivem.

Komentáře k receptu