Zapečené vrstvené zelí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 400 g Vepřové maso libové
  • 300 g Uzené maso vařené
  • 150 g Klobása debrecínská
  • 50 g Slanina vepřová
  • 40 g Sádlo vepřové škvařené
  • 100 g Rýže loupaná
  • 15 g Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 6 dl Voda pitná
  • 1 kg Zelí kysané
  • 1 polévková lžíce Máslo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 485 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 635 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 39.8 mg
  • Draslík 230.8 mg
  • Vláknina 4721 mg
  • Vitamín A 4721 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1032.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zakysané zelí zakryté pozvolna dusíme v kastrolu spolu s na kostičky nakrájeným uzeným vepřovým masem. V jiném kastrolu na sádle zpěníme cibuli, na ni vložíme na kostky nakrájené vepřové maso, prolisovaný česnek, osolíme, podlijeme a zakryté pozvolna dusíme asi 45 minut, podle potřeby podléváme.

  • 2

    Na pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a nakrájíme si klobásu na plátky.

  • 3

    Když je maso i zelí měkké, vymažeme máslem pekáč, do kterého budeme vkládat jednotlivé vrstvy. Nejprve zelí s uzeným masem, na něj plátky klobásy, které polijeme slaninou i s výpečky a znovu vrstvu zelí, na kterou nalijeme smetanu. Další vrstvou je dušená, osolená rýže, na ni přijde dušené maso a nakonec opět vrstva zelí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 45 minut.

Komentáře k receptu