Zapečené vrstvené zelí
Suroviny
- 400 g Vepřové maso libové
- 300 g Uzené maso vařené
- 150 g Klobása debrecínská
- 50 g Slanina vepřová
- 40 g Sádlo vepřové škvařené
- 100 g Rýže loupaná
- 15 g Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 stroužek Česnek
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 6 dl Voda pitná
- 1 kg Zelí kysané
- 1 polévková lžíce Máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 485 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 39 g
- Sodík 635 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 39.8 mg
- Draslík 230.8 mg
- Vláknina 4721 mg
- Vitamín A 4721 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1032.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zakysané zelí zakryté pozvolna dusíme v kastrolu spolu s na kostičky nakrájeným uzeným vepřovým masem. V jiném kastrolu na sádle zpěníme cibuli, na ni vložíme na kostky nakrájené vepřové maso, prolisovaný česnek, osolíme, podlijeme a zakryté pozvolna dusíme asi 45 minut, podle potřeby podléváme.
-
2
Na pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a nakrájíme si klobásu na plátky.
-
3
Když je maso i zelí měkké, vymažeme máslem pekáč, do kterého budeme vkládat jednotlivé vrstvy. Nejprve zelí s uzeným masem, na něj plátky klobásy, které polijeme slaninou i s výpečky a znovu vrstvu zelí, na kterou nalijeme smetanu. Další vrstvou je dušená, osolená rýže, na ni přijde dušené maso a nakonec opět vrstva zelí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 45 minut.