Lozärner Chügelipastete
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 1000 g Listové těsto
- 50 g Mandle
- 300 g Vepřové maso libové
- 250 g Žampiony čerstvé
- 200 g Bujón hovězí
- 300 g Telecí plec
- 1 ks Cibule
- 1 ks Jablka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Žemle tuková
- 2 l Víno bílé
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1377 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 67 g
- Sodík 8072 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 253.6 mg
- Draslík 851.1 mg
- Vláknina 10292 mg
- Vitamín A 10292 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1269.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve upečeme formu z těsta. Listové těsto vyválíme na 4 mm a vykrojíme z něj 2 kulaté placky - menší (24 cm) a větší (32 cm). Menší placku položíme na plech, propícháme vidličkou a na ni doprostřed položíme housku obalenou v hedvábném papíře na objem cca 36 cm. Přes housku položíme větší placku a okraje spojíme s okraji spodní menší placky. Ze zbylého těsta nakrájíme pruhy, kterými ozdobíme připravenou kouli z placek.
-
2
Vše potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 30 minut. Po upečení těsto opatrně vyjmeme z trouby, odstraníme papírovou kouli zevnitř - a po vychladnutí těsto naplníme.
-
3
Náplň: telecí a vepřové maso nakrájíme na kostičky a s cibulí opečeme na másle. Zalijeme bílým vínem a podusíme doměkka. Do šťávy nastrouháme jablko.
-
4
Z mletého vepřového masa okořeněného majoránkou tvoříme kuličky, ty vaříme 10 minut v bujónu. Připravíme si světlou jíšku, zředíme mlékem a bílým vínem, přidáme šťávu z masa, rozinky i s alkoholem a mírně vaříme 20 minut. Přidáme podušené žampiony, masové kostky a kuličky. Vše okořeníme, zahřejeme a rozředíme smetanou a bujónem.
-
5
Horkou směsí naplníme připravenou formu z těsta, povrch posypeme praženými nakrájenými mandlemi - a přiklopíme vrchním dílem těsta.