Marinovaná vepřová panenka s houbami a gratinovanými brambory
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Máslo čerstvé
- 400 g Houby čerstvé
- 60 g Šalotka
- 600 g Vepřová panenka
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 100 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř bílý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.25 polévková lžíce Libeček
- 0.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 981 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 81 g
- Sodík 537 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 199.8 mg
- Draslík 1866.1 mg
- Vláknina 12667 mg
- Vitamín A 12667 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.7 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bylinky drobně nasekáme a promícháme s třemi lžícemi oleje. Směsí potřeme vepřovou panenku a pod fólií necháme přes noc marinovat.
-
2
Druhý den oloupeme syrové brambory, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, vmícháme prolisovaný česnek a smetanu. Směs vlijeme do zapékací mísy a v troubě předehřáté na 130°C pečeme zhruba 70 minut.
-
3
Marinovanou panenku osolíme a zprudka osmažíme na zbylém oleji, až maso zezlátne. Maso přeložíme do pekáče a v troubě předehřáté na 80°C necháme 15 minut zatáhnout.
-
4
V mezičase nakrájíme očištěné houby, šalotku, osolíme, opepříme a podusíme na másle. Zhruba dvě třetiny směsi odebereme a držíme na teple. Do zbylé směsi vlijeme smetanu a za občasného míchání vaříme, až se smetana zredukuje na polovinu. Poté smetanovou směs rozmixujeme dohladka.
-
5
Maso servírujeme nakrájené na plátky s přílohou gratinovaných brambor, které úhledně naporcujeme, a přelité smetanovou houbovou omáčkou a přidáme podušené houby.