Marinovaná vepřová panenka s houbami a gratinovanými brambory

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 400 g Houby čerstvé
  • 60 g Šalotka
  • 600 g Vepřová panenka
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 100 ml Olej rostlinný
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.25 polévková lžíce Libeček
  • 0.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 981 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 81 g
  • Sodík 537 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 199.8 mg
  • Draslík 1866.1 mg
  • Vláknina 12667 mg
  • Vitamín A 12667 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.7 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bylinky drobně nasekáme a promícháme s třemi lžícemi oleje. Směsí potřeme vepřovou panenku a pod fólií necháme přes noc marinovat.

  • 2

    Druhý den oloupeme syrové brambory, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, vmícháme prolisovaný česnek a smetanu. Směs vlijeme do zapékací mísy a v troubě předehřáté na 130°C pečeme zhruba 70 minut.

  • 3

    Marinovanou panenku osolíme a zprudka osmažíme na zbylém oleji, až maso zezlátne. Maso přeložíme do pekáče a v troubě předehřáté na 80°C necháme 15 minut zatáhnout.

  • 4

    V mezičase nakrájíme očištěné houby, šalotku, osolíme, opepříme a podusíme na másle. Zhruba dvě třetiny směsi odebereme a držíme na teple. Do zbylé směsi vlijeme smetanu a za občasného míchání vaříme, až se smetana zredukuje na polovinu. Poté smetanovou směs rozmixujeme dohladka.

  • 5

    Maso servírujeme nakrájené na plátky s přílohou gratinovaných brambor, které úhledně naporcujeme, a přelité smetanovou houbovou omáčkou a přidáme podušené houby.

Komentáře k receptu