Terina z kuřecího a vepřového masa s ovocnou klevelou
Suroviny
- 250 g Anglická slanina
- 800 g Klobása vinná
- 200 g Kuřecí prsa
- 4 g Petržel - nať
- 80 g Cukr krupice
- 10 g Zázvor celý
- 60 g Šalotka
- 200 g Vepřová panenka
- 210 g Hrušky
- 30 g Brusinky sušené
- 40 ml Olej olivový
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 30 ml Ocet vinný
- 30 ml Koňak Armaňak
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 špetka Tymián sušený
- 1 špetka Šafrán
- 3 stroužek Česnek
- 0.7 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 702 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 52 g
- Sodík 383 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 70.1 mg
- Draslík 362.2 mg
- Vláknina 2127.4 mg
- Vitamín A 2127.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí prsa a vepřovou panenku pokrájíme na kousky o velikosti 1,5 cm. Česnek oloupeme a nasekáme na jemné kousky. Petrželovou nať nasekáme najemno. Maso a 2/3 česneku smícháme dohromady, přidáme sůl a pepř, olej, koňak, tymián, petržel a dobře promícháme. Necháme marinovat přes noc v chladu. Klobásy pokrájíme na kousky 1,5 cm veliké. Hrušky oloupeme a zbavíme jadřince, pokrájíme na drobné kostičky. Zázvor oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Šalotku oloupeme a pokrájíme na drobné kousky.
-
2
Marinované maso oddělíme od marinády a zprudka osmažíme na 30 ml rozpáleného oleje po dobu 2 minut. Poté maso z pánve vyjmeme a vložíme klobásy, smetanu a sekaný tymián. Formu na terinu vyložíme slaninou a naplníme masovou směsí. Překryjeme plátky slaniny, formu pečlivě zabalíme do alobalu a dáme péct ve vodní lázni do trouby vyhřáté na 180°C na 60 minut. Mezitím si rozpálíme zbytek oleje a osmahneme na něm zbytek česneku, zázvor a šalotku. Restujeme 3 minuty, poté přidáme šafrán a cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme hrušky a brusinky, zalijeme octem a 100ml vody a necháme odpařit do zhoustnutí, cca 5 minut. Upečenou terinu pokrájíme na plátky a servírujeme s hruškovou klevelou.