Celerová omáčka s masovými nočky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Celer bulvový
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 250 g Vepřové maso mleté
  • 250 g Telecí maso mleté
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 5 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 5 dl Masový vývar
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 673 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 1278 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 237.6 mg
  • Draslík 731.2 mg
  • Vláknina 4037.6 mg
  • Vitamín A 4037.6 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 154.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupaný celer omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky, dáme do mísy a pokapeme citrónovou šťávou. Očištěnou cibuli jemně nastrouháme.

  • 2

    Mleté libové vepřové maso a mleté telecí maso dáme do mísy. Přidáme sůl, pepř, nastrouhanou cibuli, hladkou mouku, vejce a vše důkladně promícháme. Poté budeme za stálého šlehání přilévat horkou smetanu, až směs vychladne.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu 1.5 litru vody se solí. Masovou směs nabíráme lžičkou a pomocí druhé lžičky vytvoříme malém nočky, které vhazujeme do vroucí vody. Vaříme je 4-6 minut podle velikosti, poté je vyjmeme děrovanou naběračkou, okapané vložíme do mísy a uchováme teplé.

  • 4

    Do 5 dl vývaru po nočkách vložíme nakrájený celer a vaříme pod poklicí asi 15-20 minut doměkka.

  • 5

    Mezitím v rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Uvařený celer scedíme a zachyceným vývarem zředíme jíšku, rozmixujeme ji tyčovým mixéreme a pomalu povaříme asi 10 minut, přidáme celer, masové nočky, promícháme, prohřejeme 1-2 minuty, podle chuti případně dosolíme a servírujeme.

Komentáře k receptu