Celerová omáčka s masovými nočky
Suroviny
- 350 g Celer bulvový
- 100 g Máslo čerstvé
- 250 g Vepřové maso mleté
- 250 g Telecí maso mleté
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř bílý
- 1.5 l Voda pitná
- 5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 5 dl Masový vývar
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 55 g
- Sodík 1278 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 237.6 mg
- Draslík 731.2 mg
- Vláknina 4037.6 mg
- Vitamín A 4037.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 154.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupaný celer omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky, dáme do mísy a pokapeme citrónovou šťávou. Očištěnou cibuli jemně nastrouháme.
-
2
Mleté libové vepřové maso a mleté telecí maso dáme do mísy. Přidáme sůl, pepř, nastrouhanou cibuli, hladkou mouku, vejce a vše důkladně promícháme. Poté budeme za stálého šlehání přilévat horkou smetanu, až směs vychladne.
-
3
V hrnci přivedeme k varu 1.5 litru vody se solí. Masovou směs nabíráme lžičkou a pomocí druhé lžičky vytvoříme malém nočky, které vhazujeme do vroucí vody. Vaříme je 4-6 minut podle velikosti, poté je vyjmeme děrovanou naběračkou, okapané vložíme do mísy a uchováme teplé.
-
4
Do 5 dl vývaru po nočkách vložíme nakrájený celer a vaříme pod poklicí asi 15-20 minut doměkka.
-
5
Mezitím v rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Uvařený celer scedíme a zachyceným vývarem zředíme jíšku, rozmixujeme ji tyčovým mixéreme a pomalu povaříme asi 10 minut, přidáme celer, masové nočky, promícháme, prohřejeme 1-2 minuty, podle chuti případně dosolíme a servírujeme.