Zelné plněné listy s masovo-smetanovou náplní
Suroviny
- 650 g Zelí hlávkové bílé
- 250 g Vepřové maso mleté
- 200 g Hovězí maso mleté
- 100 g Rýže předvařená (parboiled)
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 dl Voda pitná
- 5 dl Masový vývar
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sirup karamelový
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 747 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 50 g
- Sodík 1137 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 215.6 mg
- Draslík 846.9 mg
- Vláknina 11266 mg
- Vitamín A 11266 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 76.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
100 g předvařené rýže promyjeme, dáme do rendlíku s 2 dl vody a přivedeme k varu. Pomalu ji vaříme 10 minut, poté zbylou vodu scedíme a rýži necháme vychladnout.
-
2
Do mísy dáme mleté vepřové a hovězí maso. Přidáme k němu předvařenou rýži, sůl, pepř, rozetřený česnek, vejce a smetanu. Směs dobře promícháme.
-
3
Čerstvou hlávku bílého zelí očistíme, listy rozebereme, tvrdší části zlehka rozklepeme dřevěnou paličkou. Ve větším hrnci přivedeme k varu 1.5-2 litry vody. Listy ponoříme do vroucí vody a vaříme je pomalu asi 2 minuty. Poté je scedíme a rozložíme na vál. Osolíme a opepříme. Poskládáme na sebe po dvou listech, na připravené listy poklademe lžicí masovou náplň a pevně je svineme do závitků tak, že dva boční okraje přehneme dovnitř a potom utvoříme závitek.
-
4
Očistíme cibule a drobně je pokrájíme. V zapékací míse na plotně rozpálíme olej s máslem a cibuli osmažíme téměř dozlatova. Poté na ni poklademe závitky, posypeme je karamelovým cukrem a dáme do předem vyhřáté trouby na 240°C péct. Pečeme krátce, asi 10 minut, pak závitky otočíme, podlijeme vývarem a pod poklicí je pečeme a dusíme v troubě při 200°C doměkka přibližně 20-25 minut.
-
5
Zapékací mísu se závitky vyndáme z trouby, závitky vyjmeme. V misce vyšleháme smetanu s moukou a rajským protlakem dohladka. Výpek přivedeme na plotně k varu, přimícháme smetanu s moukou a pomalu vaříme asi 10 minut. Omáčku dochutíme solí, pepřem, závitky vložíme do omáčky, prohřejeme několik minut a hned servírujeme.