Slepičí galantina
Suroviny
- 1500 g Slepice
- 80 g Mrkev kořen
- 80 g Celer bulvový
- 80 g Petržel kořen
- 120 g Sůl
- 8 g Pepř černý mletý
- 150 g Telecí maso mleté
- 150 g Vepřové maso mleté
- 100 g Slanina vepřová
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Žemle tuková
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 l Voda pitná
- 1 dl Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 602 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 60 g
- Sodík 6115 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 237.5 mg
- Draslík 652.3 mg
- Vláknina 3010.5 mg
- Vitamín A 3010.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.1 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vložíme oloupanou kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, přilijeme vodu a dáme vařit. Omytou slepici nařízneme na prsní kosti a opatrně stáhneme z kůže. Kůži vyrovnáme a zašijeme otvory po křídlech a stehnech. Maso okrájíme od kostry, nařežeme na plátky, které rozložíme stejnoměrně na kůži a osolíme. Kostru přidáme do hrnce ke kořenové zelenině. Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme na rozpáleném oleji, přidáme mleté telecí a vepřové maso, prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Housku nakrájenou na kostičky namočíme v mléce a přidáme k mletému masu. Osolíme, okořeníme, přidáme nakrájenou slaninu a vejce, důkladně promícháme. Nádivku stejnoměrně rozložíme na plátky slepičího masa a srolujeme. Dobře svážeme na obou koncích, střední část buď sešijeme nebo také pevně ovážeme provázkem. Roládu vložíme do hrnce s vývarem a vaříme na mírném ohni 2 hodiny. Maso necháme vychladnout ve vývaru, ten můžeme použít na slepičí polévku. Vychladlou roládu nakrájíme na plátky, které rozložíme na oválný tác a servírujeme ozdobené čerstvou zeleninou.