Pošumavské kotlety plněné šťouchanými brambory
Suroviny
- 400 g Brambory
- 100 g Šunka uzená
- 700 g Vepřové kotlety
- 10 g Mouka pšeničná hladká
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 5 dl Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Hořčice
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 635 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 39 g
- Sodík 798 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 138.6 mg
- Draslík 1194.7 mg
- Vláknina 8985 mg
- Vitamín A 8985 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.9 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín a vaříme je asi 20 minut doměkka. Uvařené scedíme. Mezitím si očistíme cibule, drobně je pokrájíme a polovinu v pánvi na másle usmažíme dozlatova. Cibuli přimícháme do brambor, které rozšťoucháme.
-
2
Vepřové maso z kotlety (bez kosti) omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 2 cm. Maso zlehka naklepeme, osolíme, posypeme dost silně pepřem, a rozložíme na pracovní plochu. Na každý plátek položíme plátek kvalitní uzené šunky, kopeček šťouchaných brambor a plátky zabalíme do závitků tak, aby nádivka byla dokonale zabalená. Konce zachytíme párátky nebo závitky ovážeme nití.
-
3
V pekáčku si rozehřejeme sádlo s olejem. Cibuli dáme na omastek a zpěníme ji. Přidáme na ni závitky a s cibulí je osmažíme dozlatova z každé strany. Poprášíme je moukou a ještě smažíme do zlatohněda. Přilijeme 5 dl vody, pekáček zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme a zároveň dusíme při 180°C přibližně 45 minut. Občas závitky otočíme, v případě potřeby přilijeme 1 dl vody.
-
4
Měkké závitky vyjmeme z výpeku, odstraníme z nich párátka nebo nitě. Do výpeku přimícháme hořčici, dochutíme solí, závitky vrátíme zpět, prohřejeme a podáváme.