Provensálské vepřové s olivami
Suroviny
- 400 g Rajčata
- 800 g Vepřové kotlety
- 200 g Hříbky čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Provensálské koření
- 1 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika červená
- 1.4 dl Víno červené
- 0.6 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Libeček
- 2 polévková lžíce Olivy černé
- 0.1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 2 polévková lžíce Olivy zelené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 445 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 20 g
- Sodík 446 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 138 mg
- Draslík 1326.3 mg
- Vláknina 6564.8 mg
- Vitamín A 6564.8 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kotletu bez kosti omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky.
-
2
Očistíme a omyjeme hříbky a pokrájíme je na silnější plátky. Očištěnou cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno. Omyté papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Nakládané černé i zelené olivy scedíme. Rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou a nakrájíme na kostičky. Omyjeme snítku libečku, petrželky a čerstvé majoránky. Bylinky svážeme.
-
3
Ve velké pánvi rozpálíme olej, maso orestujeme z každé strany dozlatova. Restujeme přibližně 1.5 minuty z každé strany, poté osolíme, opepříme, přidáme cibuli s česnekem, houby, papriku, bobkový list, svázané bylinky a promícháme. Smažíme vše za stálého míchání přibližně 3-5 minut, přimícháme rajčata a olivy. Přilijeme víno a pod pokličkou dusíme 90 minut.
-
4
V hrnečku s 0.6 dl vody rozmícháme 0.5 lžíce Maizeny. Když je maso měkké, připravený škrob za stálého míchání přilijeme k masu a vaříme asi 0.5-1 minutu do zhoustnutí. Podle chuti dosolíme a dochutíme pepřem.