Beskydský zeleninový kotlík se špekáčky
Suroviny
- 250 g Brambory
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Květák
- 20 g Bujón zlatý zeleninový
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Špekáčky
- 2 ks Cibule
- 1 ks Kedlubna
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 l Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Libeček
- 3 polévková lžíce Hrášek mražený
- 3 polévková lžíce Kukuřice mražená
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 459 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 124 g
- Sodík 270 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 9 mg
- Draslík 606.5 mg
- Vláknina 11169.5 mg
- Vitamín A 11169.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ze špekáčků sloupneme střívka, nakrájíme na kostičky. Oloupané a omyté brambory, mrkev, celer, kedlubnu pokrájíme na kostičky. Očištěné cibule rozkrájíme na drobno. Omytý květák rozdělíme na růžičky.
-
2
V hrnci na oleji a másle zpěníme cibuli, pak ji posypeme polohrubou moukou, kterou s cibulí smažíme mírně do zlatova.
-
3
Za stálého míchání přilijeme opatrně vodu, doložíme zeleninu se špekáčky, zeleninový bujón v kostce, omytou snítku libečku (1 lžíce), drcený kmín, pepř a polévku přivedeme k varu. Pomalu vaříme přibližně 10 minut, poté doložíme další zeleninu: mražený zelený hrášek s kukuřicí a květákové růžičky. Polévku vaříme dalších 10 minut, dochutíme 0,5 - 1 lžičkou soli, přimícháme omytou, drobně pokrájenou pažitku a podáváme.