Plecovník
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1236 kcal
- Sacharidy 134 g
- Tuky 61 g
- Sodík 936 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 379 mg
- Vláknina 13408.1 mg
- Vitamín A 13408.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem.
-
2
V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme lžíci vlažné vody a lžíci mouky. Necháme vzejít.
-
3
Do mísy prosejeme mouku, v níž jsme promíchali sůl a koření. Přidáme ustrouhané vařené brambory, vzešlé droždí a teplé vody tolik, aby vzniklo hladké, nelepivé těsto. Pod utěrkou je necháme na teple kynout.
-
4
Z vykynutého těsta tvarujeme ovál, položíme na něj uzenou plec, ovál uzavřeme a spojenou stranou položíme na vyložený plech. Pod utěrkou chléb necháme zhruba 2 hodiny kynout.
-
5
Poté potřeme osolenou vodou, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po 20 minutách teplotu trouby snížíme na 180 °C a dopečeme. Celkově pečeme 50 – 70 minut, v závislosti na velikosti chleba.
-
6
Upečený chleba opět potřeme slanou vodou. Chléb dáme vychladnout na mřížku.